El Correfoc de Manresa és una festa popular de caire tradicional i participatiu que se celebra el darrer cap de setmana del mes d’agost dins els actes de la Festa Major.
L’entitat Xàldiga és la responsable d’organitzar el Correfoc, que té lloc per diversos carrers i places del barri vell i gira al voltant del foc, element tradicional de la cultura mediterrània.
Es tracta d’una festa d’origen relativament recent però que ha arrelat plenament i que es pot considerar com un dels actes tradicionals de la programació de la Festa Major. Aquest fet es deu, en part, a diversos factors que caracteritzen el Correfoc de Manresa i que li donen una especificitat i personalitat pròpies respecte d’altres festes similars. El primer a destacar és la gran varietat de formes i efectes que assoleix el foc al llarg de la festa gràcies a la diversitat de pirotècnia que s’utilitza i a la gran varietat de foc que es pot veure i gaudir durant el recorregut. Vinculat a aquest element, també cap remarcar la diversitat de la imatgeria i de personatges d’arrel tradicional que participen en en Correfoc, cadascun d’ells amb un tipus de pirotècnia pròpia. Un tercer element característic és el fet que, tot i estar concebut com una festa de caràcter unitari, el Correfoc s’estructura en dos actes diferents -tant en la forma com en el desenvolupament- que es fan en dos dies diferents: el dissabte de la Festa Major, en què té lloc la Mostra, i el dilluns, amb el Correfoc pròpiament dit.
Aquests elements esmentats fan que el Correfoc de Manresa sigui únic i molt diferent a la resta de correfocs i altres festes amb pirotècnia que es fan arreu de Catalunya i que el moment en què es fa sigui una de les dates claus del calendari festiu manresà i bagenc. *
*Fragment extret del llibre El patrimoni festiu de Manresa: El Correfoc. TEXT Carles Jódar Jerez i Marc Torras Serra FOTOGRAFIES Genís Sáez Molina
Imatgeria del Correfoc
El Boc
Creat l’any 1984. Personatge demoníac que crida els dimonis i les bèsties de foc. Simbolitza el poder del Maligne. Amb ell es vol representar tot el poder del foc i la pirotècnia que recullen les tradicions i llegendes mediterrànies. El Boc només surt a la Mostra. Invoca el dracs un a un, fa sortir els dimonis, i cadascú li fa un ball en honor seu.
Dimonis
Moixogants
Porten vestits vermells i màscares en forma d’ocell amb les ales obertes. Volen simbolitzar els ocells de foc i altres esperits mitològics que habiten a l’aire. Els Moixogants representen els éssers diabòlics de l’aire i són per tot arreu.
Tenen l’honor de fer l’entrada al Bou a la plaça major durant el Correfoc de Manresa.
I a la Mostra, a part de participar amb la resta de Dimonis al “Ball de Dimonis”, també fan la “Flor de Moixogants” durant l’espectacle.
Fogueres i Fogaines
Personifiquen el foc que crema a ran de terra i els éssers i personatges mitològics que l’envolten, l’exponent tradicional del qual correspondria a les populars fogueres de Sant Joan. Cadascun d’aquest fogueres porta un acompanyant anomenat Fogaina, encarregat de conduir-lo i encendre.
Dracs
La Víbria
És un drac femella. Creada l’any 1983. Ja havia existit a Barcelona i es diu que el seu origen ve de la llegenda de Sant Jordi. Està preparada per dur 5 fuets. Tres al coll, sota el cap, i dos a la cua. Es porta des de dins per una sola persona, i des que es va crear té una música i un ball propi per a la Mostra.
La Gàrgola
Es va crear l’any 2004 com a element festiu i tradicional per a participar en la Fira de l’Aixada, dins els actes de la Festa de la Llum. Va participar per primer cop al Correfoc l’any 2005. És d’un color gris-marronós, que recorda el color dels carreus i les escultures de la Seu. La porta una persona des de dins i està adaptada per llançar aigua o pirotècnia.
La Mulassa
Juntament amb l’Àliga, el Drac i els Dimonis, la Mulassa obria pas a la processó del dia de Corpus l’any 1597. Re-apareguda l’any 1985, és un exemple de recuperació històrica. Contràriament a la Víbria, el Drac i l’Asmodeu, el caràcter de la Mulassa no és Solemne, sinó esbojarrat. La seva mobilitat li permet empaitar la gent amb molta facilitat. El dia de la Mostra té una música i ball propi.
El SAC
Les seves inicials volen dir Servei d’Ajuda al Correfoc. Creat l’any 1983. És el grup més nombrós del Correfoc, tot i que no hi ha un nombre de gent fix, varia segons el que es necessita. El Servei d’Ajuda al Correfoc el que fa principalment és Coordinació, Aprovisionament de pirotècnia, Protecció de tabalers, Servei d’ordre i seguretat. Van vestits amb una bata blanca amb el dibuix d’una cara de drac, un mocador i un cinturó verds, i un barret de palla de color negre o barret de tela verd.
El Bou
És un personatge exclusivament manresà. Aparegut l’any 1983. Es tracta d’una figura que ja havia existit a Manresa a finals del segle XI. Sortia a les festes majors, però no se’n coneix la forma exacta. La seva forma d’ara és de dues peces de telers de betes, anomenades “Bou”, enllaçades. Així, alhora que es feia un petit homenatge a la industria cintaire es creava una figura innovadora, que, per la seva forma, permet ser carregada amb una gran quantitat de pirotècnia.
La Quants Band
Des de 1998, un grup de músics bagencs toca en directe a la Mostra del Correfoc. Tot i que inicialment es va intentar formar un grup dins de Xàldiga sense èxit, els músics de la Unió Musical van crear una nova secció. Van contactar amb Lluis Toran i Jordi Gonzàlez per recuperar les músiques originals. El 2013 van enregistrar un disc de les Músiques del Correfoc. El 2019 es va ampliar amb la Quants Band Jove per tocar en directe les músiques de la Moscada infantil.