Arran de la celebració de la 1a Moscada infantil de la Festa Major de Manresa l’any 2004 es va crear la Secció Infantil de Xàldiga, amb una doble finalitat: d’una banda iniciar a un grup de nois i noies en els diferents aspectes vinculats a les festes tradicionals de foc –percussions, pirotècnia, diables, imatgeria, etc.- tot afavorint la seva participació i continuïtat en l’entitat i, per altra banda, acostar les festes de foc als infants i adolescents de Manresa.
Durant aquests anys de funcionament la Secció Infantil ha anat consolidant una estructura i un funcionament propi, i ha anat definint i creant els elements propis i identitaris com a colla de foc infantil.
En paral·lel, també ha consolidat la seva participació en les dues principals festes de la ciutat: La Fira de l’Aixada i la Festa Major de Manresa. En aquest segon cas es participa en el recorregut del cercavila i s’organitza una activitat pròpia: la Moscada Infantil. A més a més, la Secció participa en altres esdeveniments de la ciutat i en altres festes i manifestacions de foc i bestiari que s’organitzen arreu de Catalunya.
La Moscada Infantil
Activitat promoguda i organitzada des de la Secció Infantil i que forma part del programa d’actes de les Festa Major de Manresa de manera ininterrompuda des de l’any 2004. Inicialment es va fer a la Plaça Sant Domènec (2004-2005), però a partir de l’any 2006, amb la remodelació de la Plaça Major i atès l’èxit de participació de les primeres edicions, es va passar a la Plaça Major.
La Moscada consta de dues parts: a la primera, i simulant la Mostra del Correfoc, a través de la figura del Boc es van presentant els diferents elements propis de la secció i els balls. La segona part consta d’un petit correfoc obert a la participació dels nens i nenes de la ciutat. Com al Correfoc, la Moscada s’acaba amb la música De vacances.
La Moscada Infantil se celebra la tarda del primer diumenge de Festa Major.
Diablons
Els Diablons són els diables de la secció, els encarregats de llançar el foc. Utilitzen una forca amb la que llencen pirotècnia freda o “carretilles” en funció del tipus d’actuació. A més a més, els nois i noies més grans del grup s’encarreguen dels elements d’imatgeria propis de la secció: la Tremdenda i el Bou infantil.
Els Diablons tenen un ball propi: el ball de Diablons. Estrenat a la moscada del 2008, compta amb música de Lluís Toran i amb coreografia de Maribel Jódar.
La participació al grup de Diablons està reservada exclusivament als nois i noies que ja hagin complert els 10 anys.
Tabalons
Els Tabalons són el grup de percussió de la secció infantil. Amb els seus instruments fan diferents ritmes que duen a terme durant els cercaviles, actuacions, etc. Tabals, caixes, bombos, xiulets, esquelles... tot sona, i de quina manera...
Tremenda
La Tremenda és filla de la Víbria i el Drac de Manresa. La seva primera aparició va ser a la Festa Major del 2005. És una drac femella de dos caps, que pesa uns 25 quilos i fa 1,60 metres d’alçada i 1,20 d’amplada. És obra de Sendo Vall.
La Tremenda és el drac de la Secció Infantil de Xàldiga i acompanya als Diablons i als Tabalons en les seves actuacions, moscades i correfocs. A més a més, la Tremenda té un ball propi, amb música de Lluís Sarró i coreografia d’Òscar i Maribel Jódar.
Una de les particularitats de la Tremenda són els xumets que porta penjats als dos colls. Els hi han donat els nenes i les nenes que han decidit que ja no en necessiten per anar a dormir.
El Bou
L’altre element d’imatgeria propi de la secció infantil és el Bou Infantil. Construït per Domènec Forns, és una reproducció una mica més petita, però molt més lleugera del bou que apareix al Correfoc de Manresa.
El Bou infantil apareix exclusivament a la Moscada Infantil que es fa cada any dins el programa d’actes de la Festa Major de Manresa, i acompanyat pels ritmes del Tabalons, crema tota la pirotècnia amb que va carregat.